tiistai 15. tammikuuta 2019

Ooppera majakan rakentamisesta - säveltäjän mietteitä

Olen lounaisrannikon kasvatti, mutta todellisen kosketuksen mereen ja majakoihin sain vasta vuonna 2005. Olin mennyt edellisenä vuonna naimisiin miehen kanssa, joka osoittautui intohimoiseksi purjehtijaksi. En ollut koskaan edes ollut purjeveneessä, mutta tuona keväänä - muuten samana keväänä, jolloin ensimmäinen oopperani sai kantaesityksen - hankimme purjeveneen, ja niin me aloimme viettää lähes kaiken loma-ajan saaristossa: mieheni kaksi poikaa ja 2004 syntynyt tyttäremme. Useimmiten haluamme mennä asumattomille luodoille, mutta myös majakkasaarilla on ollut hauska vierailla. Jokainen majakka on hiukan erilainen, ja kunkin majakan historiaan on kiinnostava tutustua.

Yksi majakkasaari on ollut näinä veneilykesinä yli muiden: Isokari. Uudestakaupungista lähtevälle Isokari on luonteva kohde päiväretkelle tai poikkeamispaikka kauemmas suuntautuvilla matkoilla. Saari on melko suuri, siellä on hyvä satama, uimaranta ja luontopolku. Ja tietysti itse majakka.

Isokarin majakka on Pohjanlahden korkein, noin 50 metriä. Se rakennettiin keisari Nikolain käskystä 1830-luvulla, kuten moni muukin Suomen rannikon majakka. Majakoiden rakentaminen on ollut raskasta työtä ja joskus myrskyjen takia erittäin vaarallista. Esimerkiksi Märketin majakan rakennustarvikkeet huuhtoutuivat myrskyssä mereen, ja rakennusmiehet selvisivät hädin tuskin hengissä.

Isokarin rakentamisen ajalta kerrotaan romanttista tarinaa venäläisestä upseerista, joka oli mukana rakennustyössä, ei vapaaehtoisesti, vaan karkotettuna. Upseeri oli sekaantunut kaksintaisteluun, ja sai rangaistukseksi valita Siperian ja Isokarin välillä. Upseeri ei koskaan palannut takaisin Pietariin, vaan rakastui jurmolaiseen neitoon ja jäi sille tielleen.

Kun kuulin tämän tarinan, ajattelin heti että siinä on tapaus, jossa olisi ainesta oopperaan. Ajatus ei ole jättänyt minua rauhaan. Siinä yhdistyy niin monta asiaa: dramaattinen elämänkohtalo, rakkaus, Suomen historia, meri ja majakka.

Pelkkä tarinan runko ei riitä. Tarvitaan taitava kirjoittaja, joka myös tuntee historiaa ja joka saa tarinan hahmot elämään. Löytyi Leena Parkkinen, joka on juuri oikea kirjoittaja tälle tarinalle. Leenalle ja minulle tämä on eräänlaisen yhteisen meriseikkailun alku. Kutsumme teidät mukaan seuraamaan oopperan syntyä. Toivottavasti pääsemme myös tavoitteeseemme, missä Saaristo-ooppera esittää uuden teoksen Uudessakaupungissa, Kustavissa, ehkä jopa majakkasaarella Isokarissa ja ties missä muualla!

Lisätietoa: Isokari

Pauliina Isomäki

Kuuntele alku oopperan 2. näytöksestä, jossa tanssitaan häitä ja ruhtinas Bladeau tutustuu Jurmon Mariaan.