torstai 23. heinäkuuta 2020

Inspiroivat saaret Sälskär, Källskär ja Enskär


Sälskär

Purjehtiminen on nyt kuulunut olennaisena osana kesänviettooni 15 vuoden ajan. Veneretkillä olen
päässyt moniin hienoihin paikkoihin, joiden olemassaolosta en ole edes tiennyt. Jotkut saaret ovat tehneet tunnelmallaan sellaisen vaikutuksen, joka on jäänyt elämään minussa ja joka on ollut lähtökohtana sävellyksille.

Yksi näistä saarista on majakkasaari Sälskär Ahvenanmaan luoteiskulmassa. Seudulla ei ole juuri lankaan ihmistoimintaa. Saariryhmän ruokkiyhdyskunta sen sijaan puuhaa ja touhuilee vilkkaana. Merikotkat käyvät päivystämässä saarella. Lokit löytävät vedestä mielenkiintoista syötävää ja käyvät kirkumaan ja riitelemään saaliista joukolla.

Sälskärin tunnelmista on syntynyt orkesteriteos, jonka nimi on yksinkertaisesti Sälskär.

Viereiset kuvat otin tänä kesänä. Säätila muuttui muutamassa minuutissa: sadepilvi kasteli majakkasaaren, ja seuraavassa hetkessä laskeva aurinko kylvetti saarta kultaisessa valossa.

Källskär

Kökarin saaristoon kuuluva Källskär on kahden teokseni taustalla: Hermes of Källskär (tilausteos Catawba Collegelle ja pianisti Dorothy L. Griffithille) ja Kiven tarina (Story of a Stone, tilausteos amerikkalaispianisti Amy Suzukille). 

Ruotsalainen vapaaherra Göran Åkerhielm rakensi ja rakennutti saareen kesäparatiisin. Ulkosaariston karuja olosuhteita uhmaten hän sai aikaan puutarhan, jossa kasvaa jopa viinirypäleitä. Puutarhassa on kreikkalaistyyppisiä patsaita ja rantakallion huipulla seisoo pronssinen Hermes.

Villi ja ankaralla työllä kesytetty luonto kohtaavat Källskärissä. Tuulten armoilla varpaillaan seisova Hermes symboloi tätä kamppailua.  Hermes of Källskär on neliosainen kvintetto pianolle, 2 trumpetille, käyrätorvelle ja pasuunalle.  Sen tunnelmissa olen pohtinut näköalan jylhyyttä, talven hiljaisuutta, myrskytuulten rajuutta ja meren jatkuvaa, kuluttavaa voimaa.
Kuuntele: Hermes and the Sea. D. L. Griffith, pf, Catawba Brass Quartet.

Toinen teos, Kiven tarina soolopianolle, liittyy länsirannan merkilliseen kivimuodostelmaan eli Källskärin kannuun. Vesi ja irtokivet ovat hioneet graniitin ympäriltä pehmeän kiviaineksen pois ja jättäneet jälkeensä sileän, kannun muotoisen pilarin.
Kuuntele: Kiven tarina. Pianisti on Saana Iljin.

Källskäristä löytää kiinnostavaa tietoa ja kuvia Retkipaikka-sivustolta.

Isokari eli Enskär

Ja tietenkin Isokari, ruotsinkieliseltä nimeltään Enskär, on on yksi inspiroivista saarista. Tänä kesänä en ole vielä käynyt saarella, mutta veneilykautta on vielä jäljellä. Majakalla on käynnissä kunnostusurakka. Ehkä pääsemme näkemään majakan termospulloa muistuttavassa suojuksessaan. Saaren hiekkaranta ja upeat kalliot ovat joka tapauksessa ennallaan.

Myös Isokarista löytyy pieni kuvaus Retkipaikka-sivustolta, tosin vuodelta 2013.


Kuvat: Pauliina Isomäki Creative Commons -lisenssi