torstai 30. tammikuuta 2025

Romanttisia ja arkisia sankareita



Eilen, 29.1.2025, Keisarin majakka -ryhmä järjesti Turun pääkirjaston studiossa keskustelutilaisuuden otsikolla Romantiikan ajan sankarit. Keskustelijoina olivat Turun yliopiston tutkijat Heli Rantala ja Juhana Saarelainen (kiitos Kulttuurikampus Turku!), oopperan ohjaaja Isa Kortekangas, säveltäjä Pauliina Isomäki ja keskustelun vetäjänä libretisti Leena Parkkinen. Romantiikan sankareiden lisäksi keskustelu laajeni ylipäätään 1800-luvun alkupuolen Suomeen, sen aatevirtauksiin ja olosuhteisiin.  

Todettiin mm. että suomalainen identiteetti oli vasta hyvin pienellä nupulla tässä vaiheessa. Maantieteellisenä alueena Suomi oli laaja ja liikenneyhteydet ja tiedonvälitys olivat kehittymättömiä, joten mitään yhteistä identiteettiä oli vaikea muodostua. Ensimmäinen lyhyt pätkä rautatietä rakennettiin vasta 1860-luvulla! Vesiväylät sen sijaan olivat käytettävissä ja yhdistivät esimerkiksi rannikon ihmisiä toisiinsa. Myös yhteys Tukholma-Turku oli meritien takia sujuvampi kuin vaikkapa Tukholman yhteys Ruotsin sisämaan kaupunkeihin. Majakoiden rakentaminen Suomen rannikolle oli mahtava satsaus merireittien parantamiseen ja omalla tavallaan auttoi muodostamaan käsitteen nimeltä Suomi.

Saimme kuulla myös musiikkia oopperasta. Suvi-Tuulia Pajunen lauloi Edithin aarian oopperan korrepetiittorin Riika Heikkilän säestämänä. Edithin hahmo ei ole oopperassa kovin romanttinen hahmo, mutta arjen sankari hän todellakin on. Suvi-Tuulia on tuotannossa ns. cover, eli varamiehityksen jäsen joka kutsutaan lavalle siltä varalta että varsinainen solisti sattuisi olemaan estynyt. Saimme kuulla varsin kypsän tulkinnan aariasta, joten meillä ei ole huolta, varamiehitys auttaa, jos joku solisteista sattuisi sairastumaan. Saimme myös kuunnella otteen alkusoitosta, tallenteelta Akademiska Orkesternin viimesyksyisestä konsertista, jossa alkusoitto kantaesitettiin Sauli Huhtalan johdolla.

Yleisöäkin oli mukavasti paikalla. Kiitos kaikille osallistuneille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti