Laulaja tarvitsee korrepetiittorin
Marko Autio johtaa ja Jussi Littunen toimii orkesterina. Lavalla Pia Pajala ja Niklas Spångberg. |
Jussi opiskeli Sibelius-Akatemiassa solistisella linjalla pääaineenaan piano. Hän kiinnostui kuitenkin pian lied-pianistina toimimisesta, ja laulajien kanssa soittaminen johti lopulta oopperan pariin. Ensimmäinen keikka korrepetiittorina oli Marko Aution oopperassa Adalmiinan helmi.
Olisipa kolme kättä...
Korrepetiittorina soittaminen on aivan erilaista kuin lied-pianismi, Jussi kertoo. Molemmissa näyttäisi olevan laulaja ja pianisti; mitkä ne erot sitten ovat? Liedissä pulssi voi olla melko joustava, Jussi selittää. Oopperassa rytmin pitää olla tarkka ja noudattaa kapellimestaria. Näyttämöharjoituksissa orkesterin tilalla on aluksi pianisti. Orkesteri tulee mukaan vasta myöhemmin. Pianistin pitää osata seurata kapellimestaria. Useimmat pianistit eivät ole soittaneet orkesterissa kapellimestarin johdolla, sekin on oma taitonsa.
Liedissä pianistin stemma on tietysti kirjoitettu nimenomaan pianolle. Korrepetiittori soittaa pianopartituuria, johon on tiivistetty koko orkesteri. Pianopartituurin soitossa tarkka rytmi on tärkeä, mutta kaikkia ääniä ei ole pakko soittaa. Korrepetiittori ajattelee musiikkia laulajan kannalta: mistä äänistä laulaja kuulee parhaiten omat lähtönsä? Jos laulaja on vielä epävarma stemmastaan, korrepetiittori auttaa soittamalla laulajan melodiaa. Jos harjoitellaan dialogia, mutta paikalla on vain toinen laulajista, korrepetiittori laulaa puuttuvan stemman. Jos paikalla ei ole kapellimestaria, korrepetiittori näyttää laulajalle lähdöt, yleensä nyökkäämällä, kun sitä kolmatta kättä ei ole.
Riika Heikkilän vaativa harjoittelu
Riika |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti